Forårets hyldeblomster som base for hyldeblomstsaft og gløgg

0
2371
Flettet kurv med hyldeblomster
Flettet kurv med hyldeblomster

I skrivende stund er foråret endeligt over os, og snart er haven frodig på ny. Det er i foråret og starten af sommeren, man kan høste de populære hyldeblomster, såfremt man er indehaver af et hyldebærtræ.

Når først hylden begynder at blomstre, er det med at være hurtig, og få høstet alt det man skal bruge. Pluk bare rigeligt, for der er rigtig mange ting man kan bruge de små finde blomster til. Hyldeblomstsaft er en klassiker, der er højt elsket af både store og små. Den er dejlig mild i smagen, og du kan selv vælge hvor sød din saft skal være.

Den velkendte smag kan også kombineres med andre friske frugter fra din have. Det kunne eksempelvis ende ud i en saft med smag af hyldeblomst og æble, eller hyldeblomst og jordbær. Du har rig mulighed for, at lave lige den kombination, der er populær hjemme hos dig. Ønsker du din saft mindre sød, kan du eventuelt blande noget citrus i din saft. Dette vil med stor sandsynlighed tilføje en dejlig syre til den ellers søde saft.

Hyldeblomsterne kan udnyttes til både hyldeblomstsaft og gløgg

Hyldeblomster kan bruges til uendeligt mange ting, blandt andet den før nævnte hyldeblomstsaft. Denne saft kan også koges ind, og bruges som basis for en helt masse andre ting.

Hyldeblomstsaft i glas med cintronskiver
Hyldeblomstsaft i glas med citronskiver

Et populært valg er, at gemme den færdiglavede saft til juletid. Her kan den danne basis for en lækker hvid gløgg, hvis du synes, at den traditionelle på rødvin skal fornys. En hvid gløgg kan laves på hyldeblomstsaft, hvidvin og en masse af julens lækre krydderier. Det kunne eksempelvis være anis og kanel. Kanel er et krydderi de fleste forbinder med jul, og det kan derfor være svært at undgå den helt. Er du ikke så vild med hverken kanel eller anis, kan diverse andre krydderier også gå an.

Du kan smage dig frem og finde de krydderier, som du synes komplimenterer hyldebærsaften bedst.  Mange vælger også at supplere med rosiner, som også findes i den traditionelle røde gløgg. Har du ikke haft tid til at lave din egen hyldeblomstsaft, eller er du kommet til at drikke det hele i løbet af sommeren, fås færdiglavet hyldeblomstsaft i alle dagligvarebutikker.  Der er altså ingen undskyldning for, ikke at servere en dejlig varm hvis gløgg for dine gæster til jul.

Kan hyldeblomster bruges til andet end hyldeblomstsaft og gløgg?

Hyldeblomster hører som før nævnt hjemme i mange opskrifter, på mange forskellige ting. Ud over hyldeblomstsaft og gløgg, er det en populær ingrediens til diverse drinks. Det kan både være drinks med og uden alkohol.

En sikker vinder i det varme sommervejr, er en kold danskvand blandet op med hyldeblomstsaft. Denne kan også sagtens udvides med noget vodka eller lignende, så den passer til en tøseaften inden en tur i byen. Hyldeblomstsaften bruges også ofte til velkomstdrinks, hvor den kan blandes op med noget hvidvin eller anden form for mousserende drik.  Den milde og søde smag giver en god balance i din velkomstdrink, og du vælger selv om den skal smage mest af vin eller af saft.

Afslutningsvis kan hyldeblomster også med fordel benyttes i pandekager og lignende. Der giver de en spændende smag, og et sjovt udtryk. De kan eventuelt også frituresteges i pandekagedejen. Dette foregår ved at dyppe hele stængler i dejen, og derefter sænke den ned i en gryde med olie. Det er både sjovt for børn og voksne, og blomsterne giver en dejlig frisk smag til pandekagedejen. Du kan også selv eksperimentere med andre opskrifter, hvor hyldeblomster indgår. Den lille hvide blomst giver en god smag og et fint udtryk til både mad og drikke. 

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her